Hi.

I'm a freelance food stylist, food photographer and recipe developer based in Gothenburg, Sweden. I've always been wildly interested in healthy foods, and my focus is on delicious, healthy, vibrant food that makes you feel well, nourished and happy. I'm also extremely passionate about helping other people find balance in life by making healthy choices. Read more about it on the blog!

Nu går jag över till svenska igen + PMS, myom och maten vi äter

Nu går jag över till svenska igen + PMS, myom och maten vi äter

sonja_dahlgren_cykelsynka.jpg

Hörrni, det här är något som jag tänkt på ett bra tag nu. Jag har bloggat på engelska sedan hösten 2013, först på dagmarskitchen.se och sedan här. Och det har självklart varit roligt att kunna nå en bredare publik och få kontakt med människor världen över via bloggandet. Men nu kände jag att jag ville gå tillbaka till mitt modersmål - dels därför att det faktiskt är en ansträngning att skriva på ett annat språk. Det blir helt enkelt inte lika naturligt som att skriva på sitt modersmål.

Men främst av en annan anledning: jag har upptäckt att det finns på tok för lite information på svenska om hur man kan balansera sina hormoner på naturlig väg med mat och livsstilsförändringar! Rätta mig gärna om jag har fel! Och länka gärna om du själv har, eller känner någon som har en blogg/site som handlar om detta ämne.

PMS, myom och mat

När jag för ungefär ett år sedan fick reda på att mina smärtsamma och rikliga blödningar berodde på myom (små ofarliga muskelknutor på livmodern), började jag genast fundera på om det var något som skulle gå att "bota" med mat- och livsstilsförändringar. Jag hade även under flera år lidit av PMS med symptom som spända bröst och molvärk i magen upp till en vecka innan mens + gravt dåligt humör dagen/dagarna innan mens. Jag tänkte att detta också borde gå att lindra med hjälp av rätt kost och livsstil.

De valmöjligheter jag fick av vården för att behandla myomen kändes inte rätt för mig (operation eller syntetiska hormoner i form av hormonspiral/p-piller). Så jag började leta febrilt efter naturliga sätt att balansera hormonerna!

Det var då jag hittade Alisa Vitti och boken Woman Code och det förändrade allt! Plötsligt fanns det någon som pratade om att balansera hormoner på naturlig väg, och på så sätt minimera både PMS och kraftiga/smärtsamma blödningar orsakade av myom.

Jag började även använda Alisas app MyFlo och via den har jag lärt mig massor om hur man bör äta, träna och leva för att optimera en sund hormonbalans i kroppen. Så den rekommenderar jag varmt - den är väl värd den lilla peng den kostar!

Jag lärde mig också att de flesta besvär som grundar sig i hormonstörningar (myom m.fl.) beror på östrogendominans (för mycket estrogen i förhållande till progesteron). Men viktigast av allt - att östrogenhalten går att kontrollera/stabilisera genom att noggrant välja vilken mat vi äter och när (under vilken del av menstruationscykeln) vi äter den. Det är också otroligt viktigt att försöka minska mängden gifter vi får i oss via mat och t.ex. skönhetsprodukter.

Kost- och livsstilsförändringarna som krympte mina myom och lindrade min PMS

Här är en kortfattad lista över vad jag har gjort hittills, och vilka resultat jag har sett.

 • Maj 2017 - började cykelsynka med appen MyFlo (länk ovan). Att cykelsynka innebär att man äter en viss typ av födoämnen under de olika delarna av menstruationscykeln, men även att välja rätt sorts träning/livsstil under hela cykeln för att stödja kroppens naturliga hormonproduktion.

 • Minskade ned på kaffet (1-2 små koppar till frukost, resten av dagen inget kaffe/koffein alls) Istället: örtthé, eller adaptogen-lattes.

 • Minskade ned mitt intag av mjölkprodukter (= hög östrogenhalt). Jag åt inte särskilt mycket mjölkprodukter tidigare heller (förutom ost som jag älskar!), men jag insåg att jag behövde ta bort min nästan dagliga yogurtportion, som jag har ersatt med kokosyogurt när suget kommer! Detta är min favorit!

 • Kastade ut alla giftiga/hormonstörande skönhetsprodukter och ersatte dem med naturliga/ekologiska produkter. Läs mer om det här. Jag planerar även att snart skriva en uppdaterad artikel om det (på svenska), eftersom det är något som ligger mig så varmt om hjärtat!

 • Mindre vin - eeeh... Jag önskar jag kunde säga det, eftersom kaffe, mjölkprodukter, rött kött, gluten och alkohol står högt på listan av matvaror som inte är bra om man har myom, men det här är verkligen en av mina "soft-spots". Jag älskar rödvin och lyxen att kombinera mat med ett riktigt gott vin några gånger i veckan... Jag dricker inte mycket (2-4 glas i veckan) men WomanCode Protocol (finns i boken Woman Code) rekommenderar att utesluta alkohol helt. Detta för att bibehålla en frisk lever, som i sin tur hjälper till att eliminera överskottsöstrogen. Hursomhelst så skall vin vara bättre än öl och sprit, så jag är glad att mina smaklökar mest bryr sig om vin och champagne ;-)

 • Mer magnesium. Magnesium är en mycket viktig mineral, speciellt för kvinnor - och ännu viktigare om man tränar mycket. Jag har länge tagit tillskott av magnesium, men sedan jag lärde mig mer om detta (speciellt hur denna mineral kan minska PMS-symptom), har jag försökt få i mig det på fler än ett sätt. Läs mer om det här.

 • Träning: Jag har nog alltid varit ganska bra på att lyssna på min kropp, och inte pusha den till att göra saker den inte orkar/vill enligt dagsformen etc. Men med appen MyFLO har jag lärt mig mycket mer om t.ex. varför det är bäst för kroppen att träna styrka i lutealfasen (veckan/veckorna innan mens), utöva yoga/yinyoga/rekreation under mensen osv.

 • Jag har även lärt mig små tricks som att addera vitamin E för ömma bröst, äta linfrö mot menssmärtor och kanel mot rikliga blödningar. Jag dricker kanelthé 2-3 ggr om dagen under de första dagarna av mensen - 2 tsk ekologisk kanel blandat i 2 dl hett vatten.

I det här receptet på kall gurksoppa har jag bytt ut vanlig yoghurt mot kokosyoghurt, eftersom produkter baserade på komjölk har en hög östrogenhalt. Receptet finns i bloggarkivet.

I det här receptet på kall gurksoppa har jag bytt ut vanlig yoghurt mot kokosyoghurt, eftersom produkter baserade på komjölk har en hög östrogenhalt. Receptet finns i bloggarkivet.

Lindrigare PMS och blödningar

 • Du kanske inte tror detta, men efter några månader med ganska noggrant cykelsynkande (dock inte neurotiskt) hade jag betydligt mindre (eller nästan ingen) PMS och betydligt lindrigare menstruationer. Jag brukade ha ömma bröst och svaga menssmärtor upp till en vecka innan mens. Men har inte haft de symptomen alls det senaste året (några enstaka gånger bara - misstänker att det är när jag har "slarvat"). Jag tycker också att mitt humör är betydligt mer stabilt, och jag får inte vansinnesutbrott dagen innan mens längre (phew!)! Det hände faktiskt att jag bar mig åt mig som ett svin mot min familj (och mot mig själv!) dagen innan mens förut...

 • Jag har fortfarande ganska ont de första två dagarna av mensen, men jag klarar mig på betydligt färre värktabletter nu. Jag använder även vetekudde på magen på kvällen för att kunna ta färre värktabletter (som inte heller är så bra för levern...)

 • Mindre blödningar - definitivt! Jag brukade ta upp till 12 tranexamsyra-tabletter (!) om dagen de första tre dagarna av mensen, men nu klarar jag mig nästan helt utan dem.

 • Kortare mensperiod! Så länge jag kan minnas (iaf efter jag fick mina barn som är 13 och 11 år gamla) har jag haft 7-8 dagars mens, men tro det eller ej så har det nu minskat till 6-7 dagar!

Hummus gjord på vita bönor istället för kikärtor (som kan höja östrogenhalten i kroppen), samt morötter som kan hjälpa levern att rensa ut överskottsöstrogen.

Hummus gjord på vita bönor istället för kikärtor (som kan höja östrogenhalten i kroppen), samt morötter som kan hjälpa levern att rensa ut överskottsöstrogen.

Summering

För att summera det hela så måste jag säga att resultaten är otroliga! Jag hade aldrig själv kunnat tro att det skulle gå att styra/balansera hormonerna med så pass tydligt resultat. Jag har inte varit hos min läkare igen för att få bekräftat att myomen krympt, men eftersom jag mår så mycket bättre så vet jag att något har hänt, och därför känns det inte nödvändigt.

För mig var inte kostförändringarna så drastiska eftersom jag redan tidigare åt en kost med mycket grönsaker, väldigt lite rött kött och, åtminstone till vardags, en kost låg på socker = jämnt blodsocker som är viktigt för hormonbalansen. Men för att ta ett litet exempel så äter jag mycket mer morötter nu än tidigare - detta eftersom de anses vara avgiftande för levern, och hjälper levern att göra sig av med överskottsöstrogen. Ganska fiffigt - och något jag inte hade en aning om tidigare!

Jag försöker verkligen att inte vara neurotisk dock! Förmodligen skulle min hormonbalans vara alldeles perfekt hela tiden om jag lyckades ta mig genom livet helt utan godis, alkohol och bröd. Men jag kan inte leva den sortens liv. Jag älskar "nyttig" mat, grönsaker och långsamma kolhydrater. Men jag måste också få "unna mig" något onyttigt ibland - och då gör jag det, men väljer med omsorg några gånger i veckan! 

Jag tror att en viktig del av mitt hormonella tillfrisknande har varit minskandet av kaffe! Även om man (som jag) inte tillsätter mjölk eller socker till sitt kaffe så påverkar koffeinet stressnivåerna i kroppen och därmed levern, som i sin tur kan leda till hormonell obalans i kroppen. Att bara dricka det på morgonen - till frukost, aldrig på tom mage! - skall enligt vad jag har förstått ändå vara det bästa för att göra minsta möjliga skada. Sedan är det ju så att kaffe också har många positiva effekter, men om man har en hormonell obalans bör man alltså vara försiktig med mängden!

Jag har upptäckt att det blir lättare att cykelsynka för varje månad som går! I början kanske det känns nästintill omöjligt och väldigt mycket att hålla ordning på, men om man tar ett steg i taget så faller allt på plats efter ett tag - jag lovar! Numera faller det sig väldigt naturligt för mig vilken typ av mat jag skall välja för olika faser av menstruationscykeln. Och när det gäller träning så kör jag fortfarande ett stenhårt viktpass under mensen, om jag känner att jag vill och orkar. Men jag pressar mig aldrig till att göra sådant som inte känns bra, och jag blir inte besviken på mig själv om jag ibland inte orkar lika mycket som vanligt. 

 

Var den här bloggposten till nytta för dig? Har du en egen historia som liknar min? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Och kom gärna med förslag på vad du vill att jag ska skriva om framöver! Några teman jag redan planerar att skriva om är en uppdaterad post om naturliga skönhetsprodukter samt sömn.

Mellanmål för hormonell balans - Kryddiga äppelmffins

Mellanmål för hormonell balans - Kryddiga äppelmffins

Gluten-free Bagels

Gluten-free Bagels

0