Hi.

I'm a freelance food stylist, food photographer and recipe developer based in Gothenburg, Sweden. I've always been wildly interested in healthy foods, and my focus is on delicious, healthy, vibrant food that makes you feel well, nourished and happy. I'm also extremely passionate about helping other people find balance in life by making healthy choices. Read more about it on the blog!

Min guide till naturlig och giftfri hudvård

Min guide till naturlig och giftfri hudvård

sonja_dahlgren_naturlig_hud_2.jpg

Nu ska vi prata om huden - ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat, eftersom jag insett att det inte bara är det vi äter som påverkar kroppen och hormonbalansen. Huden är vårt största organ och alla produkter som vi använder till hud, hår, ögon och slemhinnor påverkar vår kropp och hälsa precis lika mycket som det vi äter! Huden absorberar allt den kommer i kontakt med och allra känsligast är ansiktet och armhålorna som kan absorbera uppemot 100% av ämnena i den hudvård vi använder. Det kanske man inte tänker på även om man är noga med att välja ekologiskt och naturligt i matbutiken.

Varför välja naturligt?

Konventionella skönhets- och hygienprodukter innehåller ofta en lång rad syntetiska ämnen som kan vara både cancerframkallande och hormonstörande. Och det spelar ingen roll om du går till ett apotek, där man kanske utgår från att alla produkter är "rena" och ofarliga. Nej, tyvärr är det långtifrån sant. De flesta produkter som säljs både på apotek och i vanliga skönhetsbutiker innehåller många onödiga syntetiska ämnen som varken är bra för våra kroppar eller för miljön. Till exempel ser man fortfarande den oerhört onödiga ingrediensen SLS/SLES (bra beskrivet varför man bör undvika här) på alltför många förpackningar. Jag tycker också det är märkligt att man fortfarande i både krämer och salvor tillåter petrolatum, en biprodukt från oljeindustrin som används för att kapsla in fukt i huden.

Däremot är det väldigt roligt att se att många apotek numera säljer flera naturliga/ekologiska märken som t.ex. Estelle & Thild, REN och Moonsun Organic. Och att ekologiska världsmärken som RMS Beauty, Estelle & Thild, Rahua m.fl. finns att köpa både på Åhléns, Kicks och andra stora varuhus.

Man bör även vara extra försiktig med parfym, inklusive parfym i handtvål, sköljmedel, tvättmedel m.m. Syntetisk parfym innehåller alkohol med ftalater samt syntetiska doftämnen. Ftalater kan skada fertiliteten hos människor och skada utvecklingen hos foster och spädbarn. Sedan finns problemet med själva doften. Syntetisk parfym skapar ofta starkare och allvarligare allergiska reaktioner jämfört med naturliga parfymämnen, samt att de lagras i kroppen. Usch!

Du kan läsa mer om syntetiska ämnen att hålla extra koll på här.

_MG_7300.jpg


Hur vet man vad som är naturligt då?

Det man skall titta efter är naturliga och ekologiska produkter (går inte alltid, men ofta, hand i hand). Det brukar även anges någonstans nära innehållsförteckningen hur många procent av innehållet som är naturligt/ekologiskt.

Men tyvärr finns det, som det gör för ekologisk mat, inga regler när det kommer till skönhets- och hygienprodukter. Det kan stå på burken att en hudkräm är ekologisk utan att någon kontrollerat innehållet. Samma sak gäller för produkter som marknadsförs som naturliga. Dock finns det en rad märkningar som garanterar att en viss mängd av (eller hela) innehållet är naturligt/ekologiskt. Några av de vanligaste är Ecocert, Cosmos Organic, USDA, Soil Association och Cosmebio. Dem kan man alltså hålla utkik efter om man vill ha en certifierad ekologisk produkt.

Och bara för att det står vegan på förpackningen är det inte en garanti för en naturlig produkt. Det betyder bara att den inte innehåller ämnen som kommer från djur, och att den inte har testats på djur. Många veganska alternativ innehåller tyvärr precis lika många syntetiska ämnen som konventionella hudvårdsprodukter.


Jag vet att det kan vara en djungel när man precis börjat kika åt den ekologiska/naturliga hudvården, så här tänkte jag kort och gott tipsa om några av de produkter som jag provat de senaste åren och som jag varmt kan rekommendera!


Kroppsvård


Duschkräm: Den här kan vara lite klurig eftersom det ofta ingår eteriska oljor/dofter i naturlig tvål och duschkräm. Och för många (mig inkluderat) kan det upplevas som lite starkt för huden - särskilt om man gillar att använda duschkräm i ansiktet ibland. Mina favoriter just nu är Lilla Bruket Hand & Body Wash - Grapefruit Leaf och supermilda och sköna Under Your Skin Bodywash med mjölktistel och yuzu. Båda är väldigt milt parfymerade (med naturliga doftämnen) och passar därför hela familjen.


Bodylotion: När det gäller bodylotion älskar jag Maria Åkerbergs “Beautiful” med naturlig doft av apelsin och kardemumma. Den ger en mysig känsla - särskilt såhär års - och konkurrerar inte med annan doft om man vill använda parfym. Jag har nyligen också provat Under Your Skin Bodylotion med mjölktistel och yuzu och den blev snabbt en riktig favorit! Den har en svag citrusdoft, och känns väldigt fräsch samtidigt som den ger ordentligt med fukt till huden. Några andra favoriter är Estelle & Thild Body Butter i doften “Fresh water lily”, REN Atlantic kelp and magnesium body cream - genialt att addera magnesium till en body lotion ju! Och slutligen älskar jag även Le Labo Body Lotion som jag just nu har i doften “Another 13” - perfekt när man vill dofta gott men inte sådär starkt som det kan bli av parfym.


Kroppsolja: Jag älskar kroppsolja, och jag märker att ju äldre jag blir så kan min hud inte få nog! Kroppsolja skall användas på fuktig hud, annars blir effekten uttorkande istället för närande och återfuktande. Jag blandar ofta lite kroppsolja i min bodylotion för att få en rikare konsistens - särskilt vintertid. Superskönt efter torrborstning! Några favoriter just nu är: Royal Body Oil och Cold pressed jojoba oil - båda från Maria Åkerberg.


Parfym: Le Labo är numera den enda parfym jag använder. De tillverkar sina parfymer för hand i New York och Grasse, och alla ingredienser är helt naturliga. Mina favoriter är Rose 31 och Another 13.


Övrigt: Borste för torrborstning. Féret Le Baume - naturlig allroundkräm som funkar på det mesta från torra partier på händerna till spruckna läppar och fötter. Doftar ljuvligt av naturlig viol (finns även med rosdoft)! Estelle & Thild Biocare baby S.O.S. diaper cream - nej, jag har inga småbarn längre, men den här är grym till små eksempartier, självsprickor på händer m.m. Estelle & Thilds All Weather Cream är också grym som allroundkräm. Kora Organics Calming Lavender Mist - en ansiktsspray med lavendelextrakt som både lugnar och fräschar upp. Jag använder den oftast på kvällen, och sprutar också ofta lite på kudden innan jag ska sova. Det är även väldigt populärt hos mina barn att bli nattade med ett lätt lavendelregn i ansiktet och lite på kudden. Under Your Skin Handcream Thistle/Yuzu är bästa handkrämen jag har provat - i snygg förpackning dessutom!

_MG_7313.jpg


Ansikte


Fuktkräm: Här har jag hunnit prova många, bland annat Juice Beauty Stem Cellular Anti-Wrinkle Moisturizer , som länge var en favorit. Men sedan hittade jag Neil’s Yard Frankincense Intense Lift Cream som jag tycker är snäppet bättre och ger mig den där härliga lyxiga känslan som man vill ha av en bra/dyr ansiktskräm. När jag nyligen var i NYC hittade jag också Superfood Air-Whip Moisture Cream från Youth To The People som jag hade varit sugen på att prova ett tag. Det är en ganska lätt kräm (hörs på namnet), som känns otroligt fräsch och återfuktande på huden. För mig passar den som dagkräm och så kör jag Neil’s Yard (ovan) på kvällen.


Ögonkräm: Här har jag också hunnit prova ett gäng, och det är flera av dem som jag inte tyckte gjorde jobbet ordentligt (jag är trots allt 45 nu). Men just nu är REN Keep Young and Beautiful Firm and Lift Eyecream min favorit.


Rengöring: Jag har hunnit prova några stycken här också, och jag har upplevt att de flesta är alltför uttorkande runt ögonen. Jag kan nämligen inte komma ifrån att jag älskar att tvätta bort all make-up (inklusive ögon) med en löddrande rengöring. Och nu har jag till slut hittat Neil’s Yard Rose Facial Wash som är helt perfekt! Den har ett mjukt lödder, mycket mild rosdoft och torkar inte ut huden runt ögonen - svider knappt heller om jag någon gång råkar få lite i ögat.


Skrubb: Göteborgsbaserade Mette Picaut har en helt underbar skrubb/mask med små små mikropärlor från jojoba som är superskön att använda - Exfoliating Peel Mask heter den.


Jag hoppas du hittade något du tyckte var intressant, och kanske någon ny produkt att testa! Har du egna favoriter som du vill tipsa om, eller undrar över något - skriv en kommentar!

Du kan läsa mitt blogginlägg om naturliga skönhetsfavoriter (även smink) från förra året (på engelska) här.

Alla länkar ovan går direkt till varumärkets sida. Jag handlar oftast hudvård på nätet och här är några av mina favoritbutiker som säljer mina favoritmärken: Fina Mig, Skincity, Naturligt Snygg, Happy Green och Hudoteket.

Observera att det här inte är ett sponsrat inlägg. Alla åsikter är mina egna och inget av varumärkena, eller butikerna som jag nämner i texten har betalat mig för att skriva denna bloggpost.

sonja_dahlgren_naturlig_hud_1.jpg
Mellanmål för hormonell balans - Kryddiga äppelmffins

Mellanmål för hormonell balans - Kryddiga äppelmffins

0