Fem frågor som kan föra er närmare varandra känslomässigt

Jag är inte så förtjust i kommersiella högtider, som till exempel Alla Hjärtans Dag. Jag blir mer glad för en bukett blommor, en liten överraskning eller helt enkelt lite verbal uppskattning en alldeles vanlig dag, och utan någon särskild (kommersiell) anledning. Och jag tycker att alla dagar är bra dagar för romantiska dejter och djupa samtal. Men eftersom Alla Hjärtans Dag ändå officiellt är kärlekens dag är det väl en perfekt dag för en dejt med ett djupare samtal? Något som kanske tillför relationen mer än en ask chokladhjärtan. Men, det ena behöver såklart inte utesluta det andra…

Vad är då ett “djupt” samtal? Ja, det är faktiskt skillnad på samtal och samtal. När man bara pratar om generella saker och praktikaliteter händer det inte så mycket med det känslomässiga bandet som är så viktigt i en nära relation - även om de samtalen givetvis är viktiga för att utbyta information och för att vardagen skall fungera. Men när känslorna får vara med, och när man pratar om saker som berör på djupet kan det känslomässiga bandet stärkas. Detta tycker jag är fantastiskt, och det går delvis att förklara med hjälp av neurovetenskap: det är spegelneuroner (särskilda hjärnceller som gör att hjärnan reagerar när man ser någon annan göra något eller känna något) i prefrontala cortex som gör att man kan känna vad någon annan upplever, vilket skapar både kontakt och en helt annan nivå av förståelse än det man bara förstår rent intellektuellt. Genom att framkalla och känna positiva känslor tillsammans, är det också möjligt att ersätta ett negativt känsloläge med ett mer positivt.

Att dela sina djupaste känslor med varandra är alltså bra för det känslomässiga bandet, och kan stärka både en relation som redan är bra, men också en relation där man tillfälligt har tappat den känslomässiga kontakten. Därför vill jag idag inspirera er till ett kärleksfullt och djupt samtal genom dessa fem “frågor”. Bjud in din partner till en mysig dejt med något gott att äta och dricka (enkelt: te och mackor; lyxigt: Champagne och charkuterier) och öppna upp för ett kärleksfullt samtal.

Lycka till! Och skriv gärna hur ni upplevde detta i kommentarerna.

Fem “frågor” som kan föra er närmare varandra känslomässigt - turas om att svara

  • Spela upp en låt för din partner som får dig att känna positiva vibbar kring er relation, och förklara vad det är med just den låten som får dig att känna så. Det kan vara låten du hörde när ni träffades, eller en låt som du på något sätt förknippar med er. Använd telefonen, Sonos eller vad ni har tillgängligt.

  • Även om du inte känner det just idag, försök komma ihåg hur din partner fick dig att känna dig när ni träffades och blev förälskade. Berätta för din partner hur det kändes.

  • Om du kunde välja ett av era år tillsammans att få återuppleva, vilket år skulle det bli och varför? Om ni varit tillsammans mindre än ett år kan ni ta månad istället.

  • Vilket är ditt favoritminne från er relation? Brainstorma era minnen tillsammans, och välj ut ett var.

  • Hur vill du helst bli uppskattad av din partner? Vad får dig att känna dig mest älskad? (t.ex. fysisk beröring, verbal bekräftelse, djupa samtal, presenter, kvalitetstid tillsammans osv.)

Referenser

Fredrickson, B. L. (2001). The role of positive emotions in positive psychology: The broaden-and-build theory of positive emotions. American Psychologist, 56, 218-226. https://doi.org/10.1037/0003-066x.56.3.218

Greenberg, L. S. (2004). Emotion-focused therapy. Clinical Psychology and Psychotherapy, 11, 3-16. https://doi.org/10.1002/cpp.388

Johnson, S. (2008). Hold me tight – seven conversations for a lifetime of love. Little Brown Spark.