Tacksamhet - en superkur för både humör och relationer

Jag växte upp på åttiotalet i ett starkt kristet hem, och jag minns att jag noterade hur mycket de vuxna brukade “tacka Gud” i sina böner i kyrkan. Då förstod jag inte riktigt vitsen med det där “eviga tackandet”, men nu som vuxen förstår jag: Tacksamhet kan förvandla dig från bitter gnällspik till hoppfull livsbejakare på några veckor, och det är dessutom vetenskapligt bevisat i en mängd psykologiska studier. Och det gäller inte bara ditt liv generellt, tacksamhet kan även förändra hur du ser på dina relationer. Jag ska förklara hur!

Som utgångspunkt kan det vara bra att veta att den mänskliga hjärnan av naturen är skapt att lägga mer vikt vid negativa händelser och känslor, än vid positiva sådana - ett fenomen som troligen kan förklaras av att människor evolutionärt haft större chans att överleva om de lagt mer uppmärksamhet på negativa saker (Baumeister et al., 2001), som till exempel farliga djur, inkräktare och hot om svält. Och eftersom den mänskliga hjärnan inte har utvecklats nämnvärt på cirka 40 000 år är det egentligen inget konstigt att även nutida människor har lätt att fastna i negativa tankemönster och gnäll, trots att det oftast inte finns några direkta hot att hålla utkik efter. Men hur kul är negativitet och gnäll? Nej, det är inte särskilt kul varken för den gnällige själv, eller för de människor som kommer i den gnälliges väg. Så, hur kan man bryta mönstret? Du har redan gissat det: genom att fokusera på det som är positivt, och på tacksamhet! Och det behöver inte ha gått så långt som att du blivit direkt negativ och gnällig, tacksamhet kan vända på ditt perspektiv om du “bara” börjat ta livet eller ett vänskaps- eller kärleksförhållande för givet.

Här följer först ett tips på hur du kan bli gladare och mer fokuserad på positiva saker i ditt liv generellt, samt två tips på hur du kan bli lyckligare i dina relationer (både vänskaps- och kärleksrelationer). Och självklart backas de upp av forskning!

“Tre bra saker” (Three good things)

Om du vill bli gladare och mer positivt inställd till livet generellt kan du testa övningen “Tre bra saker” (Seligman et al., 2005), som går ut på att varje kväll skriva ned tre saker som varit bra under dagen. Det är också viktigt att skriva ned orsaken till det som varit bra, eftersom det ger dig en anledning att reflektera över om det var du själv som var orsaken till det positiva, eller om det var en ren “välsignelse”.

Denna övning bidrar till att fokusera på, och känna mer tacksamhet över positiva saker i livet, och enligt Seligman och hans kollegor (2005) var deltagarna i den experimentella studien fortfarande gladare och mindre deprimerade (jämfört med innan experimentet) efter sex månader. Här skall också nämnas att deltagarna bara förväntades skriva ned “tre bra saker” varje kväll under en vecka, men när forskarna även undersökte huruvida de hade fortsatt med övningarna visade det sig att de som avslöjade att de hade fortsatt efter en vecka var lyckligast av alla efter sex månader.

Uttryck tacksamhet och förändra din syn på relationen

En annan studie visade att, genom att medvetet uttrycka tacksamhet gentemot en vän eller partner under tre veckor, förändrades den tacksammes syn på relationen till det bättre (Lambert et al, 2010). Synen på relationen mättes med begreppet “communal strength”, vilket i studien operationaliserades som “grad av upplevt ansvar för partnerns välmående”.

Så, om du känner att du och din partner kanske börjat ta varandra för givna behöver du inte gå runt och hoppas på att din partner skall börja uppskatta dig, utan du kan ta första steget och börja visa genuin tacksamhet över din partners egenskaper, handlingar och kvaliteter. Och detta kan enligt studien alltså stärka förhållandet genom att den som visar tacksamhet upplever att relationen stärks!

Uttryck tacksamhet och få mer positiva känslor för din partner

En annan studie visade att, genom att medvetet uttrycka tacksamhet gentemot en vän ökade den tacksammes positiva känslor gentemot vännen (Lambert & Fincham, 2011). Detta i sin tur ledde till att den tacksamme kände sig mer bekväm med att prata med sin vän om relationen, inklusive eventuellt missnöje eller oro över något i relationen.

Forskarna bakom studien tror alltså att tacksamhet kan generera ökade positiva känslor för en vän, vilket i sin tur leder till en ökad önskan att underhålla och jobba på relationen. En begränsning med studien är att den bara innefattade studenter och deras vänskapsrelationer, och ytterligare forskning krävs alltså för att kunna säga något om detta samband i kärleksrelationer. Men det skadar ju inte att prova, ellerhur?

Referenser:

Baumeister, R.F., Bratslavsky, E., Finkenauer, C., & Vohs, K.D. (2001). Bad is Stronger than Good. Review of General Psychology, 5(4), 323-370. https://doi.org/10.1037/1089-2680.5.4.323

Lambert, N. M., Clark, M. S., Durtschi, J., Fincham, F. D., & Graham, S. M. (2010). Benefits of expressing gratitude: Expressing gratitude to a partner changes one’s view of the relationship. Psychological Science, 21(4), 574-580. https://doi.org/10.1177/0956797610364003

Lambert, N. M., & Fincham, F. D. (2011). Expressing gratitude to a partner leads to more relationship maintenance behavior. Emotion, 11(1), 52-60. https://doi.org/10.1037/a0021557

Seligman, M. E. P., Steen, T. A., Park, N., & Peterson, C. (2005). Positive psychology progress: Empirical validation of interventions. American Psychologist, 60(5), 410-421. https://doi.org/10.1037/0003-066X.60.5.410