Vad är kärlek? (Kärlek utifrån ett anknytningsperspektiv)

Vad är kärlek egentligen? Sedan urminnes tider har vi människor velat förstå vad kärlek är. Detta ”mystiska” som verkar ”drabba oss”, och som det skrivits ett oändligt antal låttexter, dikter, kärleksbrev och böcker om.

I parterapi blir ju frågan ännu mer relevant. För hur skall man veta vad man skall jobba med i terapin, om man inte vet vad kärlek är? Och hur skall man förhålla sig om man tror att kärlek bara är något mystiskt som ”drabbar” oss, och som vi inte själva kan styra? I så fall är vi ju hänvisade till ”ödet”, och vad är då poängen med parterapi? Därför tänkte jag i detta inlägg förklara vad forskningen säger om detta – och mer specifikt hur anknytningsteorin förklarar fenomenet kärlek.

Utifrån anknytningsteorin ser man vuxen kärlek som ett känslomässigt anknytningsband. En kärleksrelation definieras då som ”en nära relation som kännetecknas av att den är baserad på kärlek, samt att den andra parten inte känns utbytbar, alltså att parterna har ett speciellt band till varandra” – en så kallad ”anknytningsrelation”. En vuxen nära relation brukar räknas som en anknytningsrelation efter ca 1-2 år, och sammanfaller då med att förälskelsen övergår i det som vi brukar kalla kärlek.

Utifrån det här perspektivet är alltså kärlek = anknytningsband. Och detta anknytningsband kan vara olika starkt/tryggt/otryggt beroende på många faktorer, till exempel parternas anknytningsstil från barndomen, tidigare relationserfarenheter, eller saker som hänt i den befintliga relationen som påverkat bandet mellan parterna.

I kommande inlägg kommer jag att gå in på vad som generellt kännetecknar ett starkt (tryggt) anknytningsband respektive ett svagare (otryggt), och hur man kan jobba med en relation för att stärka det känslomässiga bandet.

Referenser:

Johnson, S. (2008). Hold me tight – seven conversations for a lifetime of love. Little Brown Spark.

Johnson, S. (2019). Attachment theory in practice - Emotionally Focused Therapy (EFT) with Individuals, Couples, and Families. Guilford Press.

Von Below, C. (2022). Anknytning i relationer - förstå och förändra dina mönster. Natur & Kultur.

Sonja DahlgrenKommentera