Få bättre kommunikation i relationen (utan parterapi)

Att förstå varandra bättre, bli tryggare tillsammans och att kunna kommunicera sina tankar och känslor på ett mjukt och konstruktivt sätt är egentligen kärnan i det man vill försöka åstadkomma genom parterapi med EFT (den metod jag jobbar med). Och detta kan kokas ned väldigt fint och pedagogiskt till akronymen ”L.O.V.E. samtal”. Det här är ett väldigt användbart sätt att själva försöka få till en bättre fungerande kommunikation och samspel, och därför tänkte jag försöka återge idén kortfattat här.

 

L – Listen: Effektiv kommunikation, och verklig förståelse, börjar alltid med en vilja att lyssna på vad den andra har att säga. Det är ofta frestande att avbryta, men verklig förståelse och ömsesidig respekt kan bara uppnås genom att lyssna på varandra utan att avbryta.

 

O – Open: Att lyssna med ett öppet sinne och ett öppet hjärta innebär att försöka lägga undan de negativa föreställningar och förutfattade meningar om varandra som är så vanliga om man haft det kämpigt i relationen ett tag. Försök så långt det går att lyssna på din partner ”som om ni nyss hade träffats”.

 

V – Validate: Innan du kommer med förklaringar, bortförklaringar eller lösningar - försök att bekräfta/validera det din partner just berättat. Genom att validera känslor och perspektiv visar du respekt för din partners upplevelse, även om den skiljer sig ifrån din egen. Det gör att din partner känner sig hörd, förstådd och sedd.

 

E – Express: Välfungerande relationer innehåller oftast samtal om både tankar, känslor, hopp, drömmar, besvikelser, oro osv. När båda parter delar med sig av sitt ”inre”, och är villiga att lyssna öppet på och validera varandra, blir samtalet känslomässigt meningsfullt och bandet mellan parterna stärks.

 

Om ni har kämpat länge, eller om ni upplever att det finns blockeringar som hindrar er från att ha dessa LOVE-samtal själva, kan parterapi med Emotionellt Fokuserad Terapi för par (EFT) kanske vara något för er!


 

 Referens

Kallos-Lilly, V., & Fitzgerald, J. (2022). An Emotionally focused workbook for couples. Routledge.

Sonja DahlgrenKommentera